Wat is een ETF?

Een ETF (ook wel tracker of indextracker genoemd) is een beursgenoteerd fonds dat een index volgt. Simpel gezegd koopt u met een ETF in een keer alle aandelen uit een index, bijvoorbeeld de AEX, AMX of een wereldaandelenindex.

ETF staat voor: Exchange Traded Fund. ‘Exchange Traded’ omdat het continu op de beurs verhandelbaar is en dus dezelfde flexibiliteit als een aandeel kent. ‘Fund’ omdat het dezelfde spreiding biedt als een beleggingsfonds. Dus het beste van twee werelden en dat tegen lage kosten.

Wat is een ETF?

Een ETF is een beleggingsfonds dat als doel heeft hetzelfde beleggingsresultaat (in rendement en risico) te behalen als een bepaalde beursindex. Een index is een bepaalde samenstelling van aandelen of obligaties die dient als graadmeter van ontwikkelingen op de beurs. Met een ETF koopt u de index; de koers van uw ETF heeft vrijwel exact hetzelfde verloop als de koers van de index zelf. Beleggers hoeven niet meer alle individuele aandelen uit de index te kopen maar kunnen op eenvoudige wijze met één transactie de index volgen.

Chart...

Een ETF is een bijzonder eenvoudig en transparant beleggingsinstrument. Maar het is geen wondermiddel. Stijgt een index, dan wordt uw ETF meer waard. Daalt de index, dan wordt uw ETF minder waard. Hierboven ziet u ter illustratie hoe nauwkeurig onze Think AEX ETF de AEX index volgt.

Onze Think AEX ETF volgt de AEX index in een verhouding 1:10. Dus als de AEX op 400 staat, zal de Think AEX ETF ongeveer 40 euro noteren.

ETF’s vergeleken met andere producten

ETF’s vergeleken met andere producten
  ETF’sBeleggingsfondsenAandelen
Spreiding Hoog Hoog Laag
Transparantie Hoog Laag Hoog
Kosten Laag Hoog Geen
Verhandelbaar Gehele dag Max 1 × per dag Gehele dag