Beleggen in de AEX

De AEX is de hoofdgraadmeter van de Nederlandse beurs. In de AEX bevinden zich de 25 grootste bedrijven die bij Euronext Amsterdam genoteerd staan. U kunt in al die 25 aandelen van de AEX afzonderlijk beleggen, maar u kunt er ook voor kiezen om met één druk op de knop in alle aandelen van de AEX tegelijk te beleggen. Dan loopt u minder risico en behaalt u in het algemeen meer rendement. 

Wat is beleggen in de AEX?

De AEX is de index van de Nederlandse beurs. De 25 bedrijven die in de AEX zijn opgenomen zijn allemaal genoteerd aan de Amsterdamse beurs. De samenstelling van de AEX is gebaseerd op de omzet (het aantal verhandelde aandelen maal de beurskoers) van de aandelen en de marktkapitalisatie (hoeveel het bedrijf op de beurs waard is). Hoe groter het bedrijf, hoe zwaarder de weging in de AEX. Shell en Unilever zijn bijvoorbeeld zo groot ten opzichte van andere AEX-aandelen, dat zij elk voor bijna 15% meetellen in de AEX.

Waarom beleggen in de AEX?

Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom u in de AEX kunt beleggen. De belangrijkste is wel dat wie succesvol wil beleggen moet zorgen voor een goede spreiding. Het voordeel van beleggen in de AEX ten opzichte van het kopen van een individueel aandeel is dat u een veel betere spreiding heeft. U bent immers aan het beleggen in 25 aandelen, in plaats van een enkel aandeel. Wie in 2010 voor €10.000 ging beleggen in AEX-aandeel ArcelorMittal, heeft in 2015 nog €3.340 over. Wie echter koos voor het beleggen in de AEX als geheel zit op een kapitaal van €14.100. Natuurlijk had u ook kunnen beleggen in een aandeel dat het beter had gedaan dan de AEX, maar niemand heeft een glazen bol zodat het spreiden van uw beleggingen over alle aandelen van de AEX het beleggen een stuk minder risicovol maakt.

Beleggen in de AEX is beleggen in Nederlandse aandelen

Hoewel u bij het beleggen in de AEX geen wereldwijde spreiding heeft, behalen de meeste AEX-bedrijven een groot gedeelte van hun omzet wel uit alle delen van de wereld. Daarnaast bezit u door in de AEX te beleggen een flink aantal bedrijven die u goed kent en waar u vertrouwd mee bent. KPN, ING en Ahold zijn bekende merken in Nederland. Het voordeel van beleggen in de AEX is dan ook dat u weet in welke bedrijven u uw vermogen hebt geïnvesteerd. 

Hoe kan ik beleggen in de AEX?

Beleggen in de AEX kunt u het beste doen door een ETF te kopen die de AEX volgt. Een ETF is een op de beurs verhandelbaar fonds (Exchange Traded Fund) dat een bepaalde index volgt. Omdat er geen dure fondsmanagers aan te pas komen betaalt u om in de AEX te beleggen weinig kosten maar hebt u wel de zekerheid dat u hetzelfde rendement maakt als de AEX, inclusief dividend. Meer informatie over de AEX ETF leest u hier.