Angst is een slechte raadgever dinsdag 01 september 2015

De daling van de wereldwijde beurzen eind augustus zal de boeken ingaan als een van de meest bizarre dalingen van de recente beurshistorie. Vooral de extreme klap die maandagmiddag om half vier, toen de Amerikaanse beurzen van start gingen, uitgedeeld werd was bijzonder. De Dow Jones daalde met 1000 punten, evenveel als tijdens de flashcrash van mei 2010. De AEX tikte zo goed als de 400 aan, om daarna pijlsnel weer richting 425 te gaan.

Enfin, u weet hoe het afliep, en op moment van schrijven zitten we alweer in de buurt van de 440-450. Nu vragen veel beleggers mij in dit soort gevallen altijd waarom ze van niemand het advies gekregen hebben om op tijd uit te stappen om daarna goedkoper weer in te stappen. Het antwoord daarop is even simpel als doeltreffend. Ik zeg dan altijd dat wanneer ze iemand tegenkomen die dat vooraf weet, ik zijn of haar nummer ook graag wil. Het antwoord is namelijk dat niemand het weet. En omdat niemand het weet, is uitstappen en weer instappen op de lange duur een kostbare zaak.

Dit zeg ik niet zomaar. Er is verschillende malen onderzoek gedaan naar dit fenomeen. Bijvoorbeeld wat het effect op uw portefeuille zou zijn wanneer u de 10 beste dagen van het jaar mist. Business Insider, een Amerikaanse beurswebsite publiceerde er onlangs over. Gemeten over de periode 1985-2015 had het u gemiddeld 2,8% per jaar aan rendement gescheeld wanneer u de beste 10 beursdagen uit die periode had gemist. Vaak volgen die sterkste beursdagen op een periode van sterke dalingen, dat zagen we afgelopen tijd ook weer. Beleggers die tijdens zo’n daling uitstappen, worden vaak overvallen door het sterke herstel dat aan het einde van zo’n daling komt.

Dat maakt het market timen, zoals dat zo mooi heet, uitermate moeilijk. Het moment van uitstappen is al moeilijk genoeg om te kiezen, kijk maar naar de afgelopen jaren. Mocht dat al gelukt zijn, moet u opnieuw de juiste keuze maken wanneer, op welk punt, weer in te stappen. Ondertussen is één ding zeker: u maakt wel twee keer kosten.

Een bijkomend, nog onderschat risico is dat u, door op deze manier met uw beleggingsportefeuille om te gaan u steeds vaker en gemakkelijker in de verleiding om (tijdelijk) even uit- en weer in te stappen. U gaat dan handelen als een daghandelaar, reageren op allerlei nieuws, vooral veel kosten maken en zult uiteindelijk uw rendement verspelen.

Als de afgelopen correctie ons iets geleerd heeft, dan is het wel dat angst een slechte raadgever is. Stijgingen en dalingen horen er nu eenmaal bij op de beurs. Kwestie van vraag en aanbod. Wie er voor de lange termijn in zit, moet tegen een stootje kunnen en zal uiteindelijk de revenuen oogsten die bij het wat hogere risicoprofiel van een aandelenportefeuille horen. Door steeds in- en uit te stappen zult u door kosten en een verkeerde timing uiteindelijk een veel lager rendement maken. En de stress die dat met zich meebrengt laat ik dan nog maar even buiten beschouwing.

Martijn Rozemuller

Martijn Rozemuller Managing Director