De AEX op 500, wat nu? Uitstappen of blijven zitten? donderdag 09 april 2015

Het eerste kwartaal zit erop en dat het voor het beleggende deel van de bevolking een mooi kwartaal is geweest, is een understatement. Maar liefst 15% dikte onze AEX aan in drie maanden tijd. Het is één van de grootste kwartaalwinsten van de afgelopen decennia. Tegelijkertijd stelt een dergelijke stijging veel beleggers voor een dilemma: zit er nog meer in het vat, of verzilver ik de winst en blijf ik een poosje aan de zijlijn zitten?

Het antwoord op deze vraag lijkt moeilijk, maar is simpel. Achteraf dan, vooraf is andere koek; daarvoor hebt u een glazen bol nodig. Helaas heb ik geen glazen bol en ik ben ook nog nooit iemand tegengekomen die er wel één heeft. Wel kwam ik mensen tegen die pretendeerden er één te hebben. Maar vaak bleek die glazen bol verdacht veel op een dikke duim te lijken.

Het fenomeen van tijdig in- en uitstappen in de beurs wordt ook wel ‘market timing’ genoemd. Op tijd in stappen, de rit omhoog mee maken en op tijd weer uit te stappen, dat is het basisscenario. Na de correctie stapt u weer in. Wie dat keer op keer doet, maakt een veel hoger rendement dan de benchmark. Dat is de moraal van market timing. Helaas is de praktijk anders. De praktijk leert dat er slechts één zekerheid is bij market timing. Dat zijn de kosten die u maakt. Die kosten zijn in eerste instantie de aankoopkosten en de verkoopkosten. Daarnaast betaalt u de spread. Daarmee bedoel ik dat u, wanneer u verkoopt, verkoopt op de biedkant van de markt, en wanneer u aankoopt, afgerekend wordt op de verkoopkant. Deze kosten maakt u dus sowieso.

Juiste timing?

Dan is het nog maar de vraag of de timing juist is. Stapt u niet te vroeg uit? Veel actieve beleggers vonden het bij AEX 400 al welletjes, op AEX 430 was de scepsis al een stuk groter en bij AEX 465 vond men de index ronduit duur. En het is helemaal niet raar dat iemand een mening heeft over de beurs, maar diegene die daar op handelt, stelt zichzelf steeds weer voor een nieuwe vraag. Want als u uitstapt op 400, wat doet u dan op 380? Alweer instappen? Of wachten op 360! En ga zo maar door. Erger wordt het nog als de index de verkeerde kant op gaat. Wat doet iemand die uitgestapt is op 400 als de AEX doorstijgt naar 420? Even wachten nog? En bij 440? Weer instappen?

Al die martelende gedachtegangen kunt u uzelf besparen door zonder mening te beleggen. Ten eerste bespaart u dan al die in- en uitstapkosten. Dat is de eerste winst. En het is niet zo dat u helemaal niets hoeft te doen. De buy-and-maintenance (koop en onderhouden) manier van beleggen voorziet er in dat u periodiek uw beleggingen aanpast. De vooraf opgestelde samenstelling van beleggingscategorieen (vastgoed, aandelen, obligaties en cash) kunt u van tijd tot tijd bijstellen als een bepaalde categorie (te) hard opgelopen is ten opzichte van de anderen. Zo neemt u automatisch winst op dure obligaties en kunt u bijvoorbeeld wat meer in vastgoed gaan doen als dat wat achterblijft.

Dure hobby

Teveel bezig zijn met de portefeuille is een dure hobby, dat is in de praktijk gebleken. En toegegeven, een hobby mag wat kosten, maar als u zich gewoon aan de vooraf opgestelde beleggingsregels houdt, kunt u met het extra opgebouwde vermogen later een échte hobby erbij nemen. Gratis en voor niks.

Martijn Rozemuller

Martijn Rozemuller Managing Director