De economie van slaap en rust maandag 29 juli 2019

De werkvloer wordt iedere dag leger, klanten bellen minder en steeds meer relaties hebben hun out-of-office reply al aangezet. De overgebleven kantoorgenoten vertonen verschijnselen van wat ik ‘komkommertijdvermoeidheid’ ben gaan noemen een combinatie van vermoeidheid, een gebrek aan urgentie en lonkende zonovergoten terrasjes doet hun concentratievermogen dalen.

Ook voor mij staat de vakantie na een hectisch jaar voor de deur en ook ik ondervind enige tekenen van ‘komkommertijdvermoeidheid’. Voor me uit starend dwalen mijn gedachten af naar de mediterraanse zon, de serene rust en de heerlijke Italiaanse wijn uit het Toscaanse achterland. Nog heel even komkommeren…. Voordat ik de deur achter me dichtdoe en afreis naar die mooie plek wil ik het met u hebben over de economische waarde van slaap en rust.

Van Hygge naar Niksen

Het kan niemand ontgaan zijn deze week, de Amerikanen hebben een nieuwe trend ontdekt. Na het concept Hygge, het Deense equivalent van gezellig thuis op de bank zitten, is heel Amerika aan het Niksen. Juist ja, met een hoofdletter. Volgens de inwoners van de 52 staten across the pond, helpt Niksen om te ontspannen, mindfull te worden en afstand te nemen van het constant aan staan. Door het kantoorraam naar buiten kijken, niks doen, levert best wat op.

Van Work hard play hard naar Sleep deep and be successful

Slapen is al langer in de mode. De wat stoere aanname dat succes gepaard gaat met lange werkdagen en weinig slaap zijn in de ogen van veel deskundigen al lang achterhaald en bovendien slecht voor zo ongeveer alles. Ook de moderne ‘captains of industry’ omarmen een stevige slaapdiscipline: van Bill Gates is bekend dat hij klaagt over een verlies aan creativiteit bij minder dan zeven uur slaap, Amazon voorman Jeff Bezos is berucht om het pertinent weigeren van ‘early morning meetings’ en Arianna Huffington (van de Huffington Post) riep na zelf burned-out thuis gezeten te hebben op tot een slaaprevolutie onder het motto ‘Slaap je weg naar de top’. Niet het aloude work hard play hard, maar sleep deep and be succesful lijkt hun en het credo te zijn.

Slapen en ons denken: Thinking fast, and slow

Meer slapen en niks doen lijkt dus goed te zijn. Waarvoor eigenlijk en hoe zit de relatie tussen nachtrust en ons cognitieve vermogen? Tijdens slaap verwerk je de vorige dag(en). Dat doe je niet alleen op emotioneel gebied door te dromen, ook biologisch worden de hersenen tijdens een goede nacht slaap schoongemaakt en afvalstoffen letterlijk afgevoerd. Zo bent u de volgende dag het best gepositioneerd om de beste beslissingen te nemen.

De hele dag door nemen mensen twee soorten beslissingen: intuïtieve beslissingen en analytische beslissingen. In die laatste categorie vallen de meeste van onze werk gerelateerde taken, zoals het maken van een rapportage, een analyse of het uitwerken van een functioneringsgesprek. Typisch voor dit type beslissing is dat ze denkkracht en dus energie vergen. Heeft u die niet op voorraad, dan voert u die taken waarschijnlijk minder nauwkeurig en/of meer intuïtief uit. Fouten en een verhoogde prikkelbaarheid (vermoedelijke niet alleen van u…) zijn het gevolg.

Slaap goed met een put (optie)

Als u nu achter uw bureau de dagen, uren en minuten zit af te tellen tot de vakantie, onthoud dan dat u erg goed bezig bent. Het is niet erg om een tijdje wat minder te doen. Buffett blijft het herhalen, ‘often the best thing to do is nothing’. Ik raad u aan dat credo tijdens uw vakantie ter harte te nemen. Laat uw portefeuille met rust en kijk er liever niet naar, zo voorkomt u mogelijke irrationele beslissingen. Wilt u nog meer zekerheid dan kunt u overwegen een put-optie te kopen. Daarmee verschaft u zichzelf het recht van verkoop op een voor u aanvaardbaar niveau. Dan kunt u zorgeloos genieten van een welverdiende vakantie, precies zoals ik nu ga doen.

Tot na de zomer, tot voorbij de komkommertijdvermoeidheid.