ETF van de maand: VanEck Emerging Markets High Yield Bond UCITS ETF maandag 02 september 2019

Emerging Market High Yield Bonds, een hele mond vol. Je gaat als belegger waarschijnlijk liever naar Emerging Markets op vakantie dan een obligatie die ervan afkomstig is te kopen. Toch willen we deze maand deze ETF voor het voetlicht brengen. Wellicht trekt u na het lezen de conclusie dat het allemaal niet zo ver-van-mijn-bed hoeft te zijn als de naam misschien doet vermoeden.

Een groot deel van wat veel beleggers terughoudend maakt, is het valutarisico; wat de boer/belegger niet ken vreet/koopt hij niet, dus ook exotische valuta kunnen op een gezonde dosis scepsis rekenen. Goed nieuws: de ETF bevat alleen leningen die in Amerikaanse dollars zijn uitgegeven en geen in lokale valuta. Je slaapt toch iets fijner in die hangmat, wetende dat je dollarobligaties hebt.

Laten we nu dit type obligaties eens vergelijken met een wat meer vertrouwde beleggingscategorie: US High Yield bedrijfsobligaties. De linker grafiek toont de verschillen tussen beide categorieën. Je ziet dat de yield (renteopbrengst) van de EM variant hoger is dan van de Amerikaanse variant. Daarnaast lagen historisch het aantal defaults (faillissementen) lager bij EM High Yield dan bij US High Yield.

Zoals we in de rechter grafiek kunnen zien, hebben EM High Yield obligaties vaak een hogere credit rating dan die uit de VS. Dit komt wellicht doordat over de gehele linie bedrijven in Emerging Markets minder leunen op vreemd vermogen (leverage) dan hun Amerikaanse equivalenten.


In het verleden behaalde rendementen zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige rendementen.

Bron: VanEck, gegevens op 31 juli 2019

Maar laten we er geen doekjes om winden, deze obligatiecategorie is risicovoller dan bijvoorbeeld staats- en bedrijfsobligaties uit de eurozone. Het gaat immers om high yield obligaties die een lagere kredietwaardigheid hebben. Het is echter wel een product waarmee je je obligatieportefeuille kunt diversifiëren op het gebied van sector, land en uitgever.

Met deze ETF creëer je blootstelling aan 147 obligaties voor een lopende kosten factor van 0,40%. Het volgt de ICE BofAML Diversified High Yield US Emerging Markets Corporate Plus Index en wordt iedere maand opnieuw gewogen waarbij oude leningen in de index kunnen worden vervangen door nieuwe. De ETF keert niet uit en ontvangen coupons worden herbelegd.

Hopelijk is de VanEck Vectors Emerging Markets High Yield Bond UCITS ETF nu een stuk duidelijker geworden en minder spannend dan de naam doet vermoeden.