ETF van de maand: VanEck Vectors Global Fallen Angel High Yield Bond ETF maandag 29 juli 2019

ETF van de maand: VanEck Vectors Global Fallen Angel High Yield Bond ETF

Een Angel (Engel), een lichtgevende rots in de branding, zekerheid in onzekere tijden, beschermer en redder van de (beleggende) mens. Voor u, de beleggende mens, zijn Angels niet de donzige cherubijntjes, het zijn obligaties van bedrijven die ooit met een hoge kredietwaardigheid (investment grade) zijn geïntroduceerd. Als deze Angels in financiële problemen komen, bijvoorbeeld door omzetdaling, dan daalt ook het vermogen de schulden (obligaties) af te betalen. Kort gezegd, dan verhoogt het risico en krijgen deze bedrijven de titel High Yield. Het engeltje valt uit de investment grade hemel, vandaar de naam Fallen Angel.

Ik hoor het u vragen, wat is het voordeel van een High Yield Fallen Angel ten opzichte van een ‘normale’ High Yield obligatie (hoogrentende obligatie)? Gezien de achtergrond van hoogvliegende investment grade Angel, hebben deze obligaties historisch gezien een hoger voor risico gecorrigeerd rendement opgeleverd, en een hogere gemiddelde kredietwaardigheid.  Wat misschien wel het meest opvallende is, is dat nadat een Fallen Angel wordt opgenomen in de index deze vaak ook binnen 6 maanden weer op weg is naar een positief resultaat. Dit is mooi te zien in de grafiek hieronder.  Niet gek toch, voor een bedrijf met een vrij dramatische titel.

We mogen concluderen dat de naam Fallen Angel een heel stuk positiever is dan het lijkt. De VanEck Global Fallen Angel High Yield Bond ETF biedt u de mogelijkheid om in één keer in 173 obligaties van deze Fallen Angels te beleggen. De naar portefeuille heeft een Lopende Kosten ratio van 0,40%. Het volgt de ICE BofAML Global Fallen Angel High Yield Index en wordt elke maand herwogen. Zo worden elke maand de obligaties met minder dan een jaar tot aflossing, en de bedrijven die toch weer een investment grade rating hebben verkregen eruit gehaald.

Wilt u meer weten over deze ETF, zoals het rendement en de samenstelling, zie deze link.