ETF van de maand vrijdag 02 november 2018

ETF van de maand

Think Morningstar High Dividend UCITS ETF

Bij veel beleggingsdoelen past een inkomenscomponent. Deze bestaat vaak uit obligaties, maar door de laagrentende omgeving van de afgelopen 8 jaar is het vinden van betrouwbare obligaties die redelijk renderen lastig. Sommige beleggers wenden zich daarom tot hoog dividendaandelen als aanvulling of substituut. Hoewel dit een aandelenbelegging is en dus een hoger risicoprofiel heeft, blijken ze vooralsnog inkomsten te genereren. De ETF van deze maand is daarom de Think Morningstar High Dividend UCITS ETF.

Morningstar Developed Markets Large Cap Dividend Leaders Index

De Morningstar Dividend Leaders Index biedt blootstelling aan 100 dividendaandelen. Het bijzondere aan deze index is dat Morningstar niet alleen naar het verleden kijkt, maar ook beoordeelt of het dividend ook duurzaam is. Dat komt neer op de vraag of er niet een te groot deel van de winst wordt uitgekeerd waardoor het op langere termijn steeds moeilijker (en dus onwaarschijnlijker) wordt dividend uit te betalen. Daarnaast is een te hoog dividend slecht voor het niveau van investeringen, ook daar kijkt Morningstar naar. Morningstar weegt de posities in de index op basis van dividend dollar (absoluut uitgekeerde dividend) en herweegt deze iedere zes maanden volgens dat principe. Bekijk hoe dat rendeerde op onze productpagina.

Positie in de portefeuille

De Think Morningstar High Dividend UCITS ETF wordt door sommige partijen gezien als een zogenaamde intelligent ontworpen of smart-bèta ETFs. Hoewel de meningen daarover verschillen, past de ETF goed in een portefeuille als satelliet. Dit komt door de set regels en de relatief geconcentreerde portefeuille van 100 aandelen.

Klik op deze link voor de om belangrijke informatie over dit product te downloaden.