ETFs van de maand: Think Total Market ETFs woensdag 02 oktober 2019

Spreiden is de enige gratis lunch in beleggen, zoals Nobelprijswinnaar Markowitz het ooit zei. Reden is dat je risico kunt verminderen zonder noodzakelijkerwijs aan verwacht rendement in te boeten. Voor velen is spreiden makkelijker gezegd dan gedaan: in welke beleggingscategorieën moet ik investeren? In welke verhouding? Hoe te zorgen dat het op een kostenefficiënte wijze gebeurt?

Er zijn veel actieve mixfondsen die beweren door slim te timen ieder jaar een positief rendement te behalen. Door op het juiste moment over te stappen van aandelen naar obligaties en vice versa, zouden zelfs in tijden van dalende beurzen koerswinsten geboekt moeten kunnen worden. Dat veel fondsbeheerders in werkelijkheid hun portefeuilles volstoppen met hoog risico investeringen zoals junk bonds of speculatieve posities op bijv. wisselkoersen innemen, wordt daarbij vaak tot de kleine lettertjes gereduceerd. Wat een gemeenschappelijke deler van deze producten is, is dat ze erg duur zijn, vaak meer dan een procent aan lopende kosten voor particulieren beleggers. Talloos onderzoek heeft aangetoond dat kosten de belangrijkste voorspeller van toekomstige rendementen zijn, maar dan in negatieve zin.

Graag stellen we onze eigen mixproducten hiertegenover, de Think Total Market ETFs, die in de smaken Defensief, Neutraal en Offensief komen en zich al bijna 10 jaar bewezen hebben. Simpele, transparante producten die alles-in-één oplossingen vormen door te beleggen in wereldwijde aandelen, onroerend goed[1], bedrijfsobligaties en Europese staatsobligaties. De verhouding tussen deze beleggingscategorieën varieert per smaak; de Defensieve variant heeft een hoger aandeel in obligaties, terwijl de Offensieve variant meer inzet op aandelen en onroerend goed. Zo staat iedere belegger een product ter beschikking dat aansluit bij zijn of haar risicoprofiel.

De producten zijn gevrijwaard van exotische investeringen, complexe juridische structuren of verborgen kosten. Totale lopende kosten variëren van 0,28% tot 0,32%, afhankelijk van de smaak. De ETFs zijn in Nederland gevestigd, wat het voor Nederlandse beleggers mogelijk maakt dividendlekkage te voorkomen. Bijvoorbeeld bij de Neutraal variant, die een dividendrendement van 2,0% biedt, leidt dit al gauw tot 0,3% extra opbrengst per jaar[2].

Eind september 2019 waren de gemiddelde jaarlijkse rendementen sinds oprichting respectievelijk 4,2% voor de Defensief variant, 5,1% voor de Neutraal variant en 5,8% voor de Offensief variant.

Voorbeeld: Totaalrendement Think Total Market UCITS ETF Neutraal
(Initiële investering van EUR 100)


In het verleden behaalde rendementen zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige rendementen. Op 1 september 2015, 15 december 2017 en 18 mei 2018 zijn er wijzigingen geweest in het beleggingsbeleid. Hierdoor is het rendement gedurende bepaalde periodes behaald met een ander beleggingsbeleid. Het totaalrendement veronderstelt dat uitkeringen herbelegd worden.

Gegevens voor de periode 14-12-2009 (startdatum van de ETF) tot 30-09-2019. Bron: Bloomberg

Deze producten zijn niet de meest logische oplossing voor beleggers die zelf graag actief hun portefeuille samenstellen en beheren. Ze zijn des te meer geschikt voor beleggers die geen omkijken naar hun portefeuille willen hebben. Panklare, lange termijn, alles-in-één oplossingen.

Think Total Market UCITS ETF Defensief

Think Total Market UCITS ETF Neutraal

Think Total Market UCITS ETF Offensief[1] Middels aandelen van bedrijven die in onroerend goed investeren

[2] Uitgaande van een gemiddelde dividendbronbelasting van 15%. Dit is geen fiscaal advies. Om een afgewogen afweging te kunnen maken over de fiscale en financiële aspecten adviseren wij u een eigen fiscaal en/of financieel adviseur te raadplegen. Gegevens per 30-09-2019.