Goede raad is niet duur dinsdag 22 april 2014

Fondsbeleggen was veel te duur, stond er vorige week te lezen op een beurswebsite. Op een van onze seminars werd ik aangesproken door een belegger die mijn mening hierover wilde weten. Was het zomaar een ongefundeerde kreet, of zat er wel degelijk een kern van waarheid in?

Het is maar de vraag wat je onder duur verstaat. Wat is duur? Op de optiebeurs zeiden we weleens: beter te duur dan niet te koop. Soms is iets duur maar is het zijn geld meer dan waard. Belangrijk is dus om te weten of fondsbeleggen inderdaad de prijs waard is die beleggers ervoor betaalden.

Passief beter dan actief

De meeste onderzoeken wijzen echter niet in die richting. Uit wetenschappelijke literatuur blijkt overduidelijk dat de kans op een goed beleggingsresultaat met passief beleggen hoger is dan met actief beleggen. Nederlandse particuliere beleggers waren elk jaar twee tot vier miljard euro kwijt aan kosten voor actieve beleggingsfondsen die vaak geen beter rendement behaalden. Ja, dan kan je wel spreken van duur.

Vervelender nog voor beleggers was dat ze geen duidelijk inzicht hadden in de precieze kosten die ze betaalden. Dat is nu veranderd. De klant krijgt een factuur en kan zelf bepalen hoeveel geld hij wil gaan betalen aan advieskosten.

Meer zelf doen

In Groot-Brittannië, waar deze maatregel al een jaar eerder is ingevoerd, heeft het ertoe geleid dat veel beleggers op eigen houtje de beurs op gingen. Een goede beleggingsportefeuille opbouwen is echter iets anders dan af en toe in een leuk aandeeltje beleggen. Het gevaar bestaat dan ook dat beleggers met onvoldoende kennis van zaken portefeuilles opbouwen die niet in balans zijn, onvoldoende gespreid zijn of te veel risico herbergen.

Gelukkig heeft de financiële sector deze handschoen opgepakt. Er zijn inmiddels talloze producten waaruit beleggers kunnen kiezen. Goed gespreid en veilig zodat ongelukjes als met KPN, PostNL of nu weer Imtech u bespaard blijven. En tegen lage kosten omdat gewoon van tevoren vastgestelde regels gevolgd worden.  Er zijn op de beurs maar weinig dingen die je kunt voorspellen, maar je kosten gelukkig wel.

Goede raad niet duur

Spreiding en lage kosten zijn van levensbelang voor het rendement. Niet voor niets is het indexbeleggen enorm populair geworden in de Verenigde Staten de afgelopen 5 jaar. Een belegger die keurig de regels van het indexbeleggen volgt, ontdekt dan ook vanzelf dat goede raad eigenlijk helemaal niet duur hoeft te zijn.

Martijn Rozemuller

Martijn Rozemuller Managing Director