Indexbeleggen saai? Nou én? vrijdag 24 april 2015

Er wordt mij wel eens gevraagd naar de nadelen van indexbeleggen. Liever som ik de voordelen op, maar vooruit, als je sportief bent moet je ook de nadelen benoemen. En die nadelen zijn er natuurlijk. Zoals Cruyff ooit zei; elk voordeel heeft z’n nadeel, en dat geldt in het bijzonder voor ETF’s, of indexbeleggen. Het nadeel ervan komt namelijk rechtstreeks voort uit het grote voordeel van ETF’s.

Ik zal het proberen te verduidelijken. Het grote voordeel van een ETF is, afgezien van de lage kosten,  natuurlijk de risicospreiding. Door het belegd vermogen te spreiden over een flink aantal aandelen, heeft een ongelukje bij één fonds individueel niet zoveel impact op het geheel en kan dat verlies opgevangen worden door de overige aandelen. Dat is de basis van spreiding. Wanneer u aandeelhouder was of bent van Imtech, Ballast Nedam of ArcelorMittal zult u wel weten wat ik bedoel.

Een ETF-belegger loopt dus gewoon mee met de index die hij volgt. Tegelijkertijd betekent dat dat er ook nooit een outperformance is. Wie in de gelukkige omstandigheid verkeerde net de juiste aandelen in portefeuille te hebben gehad had in plaats van de huidige 20% rendement in 2015 misschien wel 100% gehad. Een ETF-belegger kan dat vergeten, die doet aan die hele kansberekening niet mee.

Daarom wordt indexbeleggen ook wel saai genoemd. Je weet van te voren dat je niet meer rendement haalt dan de benchmark, en ook niet minder (afgezien dan van een beetje kosten). Voorspelbaar, en dus saai. Maar wat is er eigenlijk tegen op een beetje saai?

Ja, als PSV of Ajax al in maart kampioen zijn, dat is niet leuk. Dat maakt de voetbalcompetitie saai. Of de 50ste verjaardag van uw zwager. Kan ook saai zijn.  Maar in dit geval gaat het om het opbouwen van vermogen voor de lange termijn. Over een spaarpotje voor later, de studie van uw kinderen of een wat leukere oude dag. En niet over de voetbalcompetitie, een ontdekkingsreis of een onverwachte ontmoeting met een oude liefde. Die laatste dingen mogen spannend zijn, en zich op een andere manier ontwikkelen dan u verwacht had. Maar spanning opzoeken met uw vermogen, dat is toch niet de bedoeling?

Nee, spanning is op vele manieren te vinden, dat laat ik graag aan uw eigen fantasie over. Maar ik zou daar niet meteen het opgebouwd vermogen voor gebruiken. 

Martijn Rozemuller

Martijn Rozemuller Managing Director