Interview met Jan van Eck, CEO VanEck donderdag 25 januari 2018

Jan van Eck gaf na de overname in diverse interviews uitleg over de achtergrond van de overname en zijn Nederlandse roots. Hieronder een samenvatting van de meest interessante vragen, vertaald uit het Engels.

Waarom wil VanEck Think ETF’s overnemen?

Het fondsen palet van Think ETF’s complementeert dat van VanEck omdat er geen overlap is in beleggingsstrategieën. Door de overname van de Nederlandse Assetmanager Think ETF Asset Management bieden we nu een brede productrange, waarbij het aantal UCITS ETF’s in Europa groeit van 6 naar 20. 

We denken dat bepaalde aandelen-ETF’s zoals de Think Global Real Estate ETF en de Think Sustainable World Equity ETF aantrekkelijk zijn voor Europese beleggers en zien de Corporate- en Government Bond ETF’s als een mooie aanvulling op VanEck’s Emerging Markets Local Currency Bonds UCITS ETF (EMLC). Twee Think aandelen ETF’s volgen Morningstar indices (Think Moringstar North America Equity ETF en Think Morningstar High Dividend ETF). Ook dat sluit mooi aan want VanEck biedt reeds verschillende ETF’s aan die Morningstar indices volgen.

Is dit onderdeel van een bredere strategie (van het overnemen van kleinere lokale partijen)?

De voornaamste gedachte achter de acquisitie van Think ETF Asset Management, een bedrijf met ca. 1,6 miljard euro onder beheer, is het accelereren van de groei van VanEck’s UCITS business. We hebben daarbij geen concrete cijfermatige targets voor ogen, maar willen kwalitatief goede producten bieden en hopen de groei van de Europese ETF-industrie bij te houden.  

Dit is VanEck’s tweede aanzienlijke overname van een uitgevende instelling van ETF’s. In 2011, converteerden we ongeveer 2 miljard dollar van 6 Merrill Lynch HOLDRs naar ETF’s. Van Eck’s visie op de ETF-industrie is dat deze primair een op schaal gedreven business is en we zullen acquisities doen als dat logisch is.

Wilt u de aanwezigheid van VanEck fondsen in Nederland vergroten of met Think ETF’s de aanwezigheid in Europa vergroten, of beide en waarom?

In de afgelopen jaren was Europa een belangrijke focus voor ons bedrijf. We denken Think ETF’s ook buiten Nederland aan te bieden en verwachten onze aanwezigheid in Nederland en Europa te vergroten.

Hoe lang is VanEck actief in Europa en Nederland?

We hebben meer dan 30 jaar klanten in Europa, maar zijn nooit aanwezig geweest met een eigen kantoor in Nederland.

Wat maakt Think ETF’s aantrekkelijk voor u?

We denken dat de fondsen voldoen aan een brede range van beleggersbehoeften en aangeboden worden tegen aantrekkelijke total expense ratio’s. Daarnaast denken we dat het management zich concentreert op wat goed is voor de klant en dat is ook onze focus. We zien vooral synergie tussen de fondsen

Wat is de AUM van VanEck wereldwijd?

VanEck, opgericht en gevestigd in New York, beheert momenteel ca. 46 miljard dollar en behoort daarmee tot de 10 grootste ETF-aanbieders in de Verenigde Staten.

Wat is de AUM van VanEck in Europa?

Think, opgericht en gezeteld in Amsterdam, beheert momenteel ca 1.5 miljard euro. Samen met VanEck’s 645 miljoen euro in UCITS fondsen, beheren we gecombineerd 2.1 miljard euro.

Er zijn geruchten dat u Nederlandse wortels heeft. Kunt u daar meer over vertellen?

Ja, mijn overgrootvader was Nederlands en mijn vader was trots op zijn Nederlandse afkomst. Mijn opa, John C. van Eck was advocaat en hielp Royal Dutch Shell in de Verenigde Staten en werd daar later Group Managing Director en lid van het managementteam. Ik heb nichten in Den Haag en elders in Nederland. 

Bronnen: Fondsnieuws, Businesswire, ETF World