Interview met Jeroen Broekema, CEO Funding Circle vrijdag 02 november 2018

Interview met Jeroen Broekema, CEO Funding Circle

'Investeerders hebben recht op stabiele en aantrekkelijk rendementen'  

Ons doel is om iedereen in staat te stellen om gespreid te beleggen tegen lage kosten. Daarbij spelen diversificatie en het verminderen van risico’s een belangrijke rol. Maar er zijn meer partijen in de markt die hier veel waarde aan hechten. Een van die partijen is Funding Circle, een platform dat ondernemingen met investeerders samenbrengt. Wij hebben met Funding Circle besloten samen investeerders op te zoeken en te informeren over de ontwikkelingen in de markt.

Om een voorproefje te geven zijn wij in gesprek gegaan met Jeroen Broekema, Directeur Funding Circle Nederland, om beter te begrijpen welke ontwikkelingen zij zien in investerend Nederland.

1. Wat doet Funding Circle, en wat maakt het zo bijzonder?

  Funding Circle is het wereldwijde platform voor leningen voor ondernemingen, dat ondernemingen die willen lenen met investeerders samenbrengt in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Duitsland. Sinds de oprichting in 2010 hebben investeerders – waaronder meer dan 80.000 particuliere investeerders, banken, pensioenfondsen, lokale overheden, de Europese Investeringsbank en andere financiële instellingen - wereldwijd meer dan 56.000 bedrijven voorzien van financiering ter waarde van € 6,7 miljard.

  Sinds 2015 zijn wij actief in Nederland waar meer dan 50 medewerkers dagelijks werken aan het zo snel en goed mogelijk bedienen van MKB’ers en investeerders op het platform, met specifieke aandacht voor transparantie en risicobeheer.

  Door het zogeheten platform-model kunnen particuliere investeerders rechstreeks in gevestigde Nederlandse ondernemingen investeren en netto rendementen tussen circa 6% en 8% behalen[1]. Iets wat voorheen moeilijk toegankelijk was.

  Ondernemingen gebruiken de leningen over het algemeen voor de financiering van werkkapitaal of investeringen en het verder stimuleren van de eigen groei. Maar de leningen hebben ook een meetbare impact op de economie. Ondernemingen helpen groeien is een deel van het verhaal, zorgen dat het de lokale economie stimuleert en het financieringslandschap verbetert is het andere deel.

  Dus snelle en eenvoudige leningen voor ondernemers aan de ene kant, en stabiele en aantrekkelijke rendementen voor investeerders aan de andere kant, dat zijn de ingrediënten van Funding Circle. Vooral het goed bedienen van particuliere investeerders heeft kenmerken van de werkwijze van Think ETF’s | VanEck, en zo is het idee gekomen om met Think ETF’s | VanEck samen te werken.

  2. Funding Circle en Think ETF’s | VanEck bieden twee op het eerste gezicht zeer verschillende producten. Waar zien jullie raakvlakken?

   Het klopt dat in tegenstelling tot Think ETF’s | VanEck, waar je tegen lagere kosten en lagere risico’s eenvoudig en gespreid kunt indexbeleggen, wij een totaal ander product aanbieden. Maar er zijn ook vele overeenkomsten.

   Wij bieden beide een alternatief voor iets wat voorheen exclusief in handen van de banken lag. De wereld is aan het veranderen, er is een toenemende vraag om dingen op een nieuwe, frisse manier te doen. Voor investeerders betekent dit dat er investeringsalternatieven zijn en dat je als particulier zelf kan bepalen hoe je dat doet.

   Net als Think ETF’s | VanEck hechten ook wij veel waarde aan ‘openheid’ en ‘eerlijkheid’, om mogelijke investeerders een transparante ervaring te kunnen bieden. Zo hebben wij een statistiekenpagina die ieder kwartaal wordt aangepast en duidelijk de rendemneten en prestaties van de leningen weergeeft.

   Om die reden vind ik het goed dat wij samen het gesprek aangaan.

   3. Steeds meer particuliere investeerders zijn op zoek naar nieuwe vormen van beleggen. Hoe ziet dat er in Nederland uit?

    In de vier landen waar wij opereren hebben meer dan 80.000 particuliere investeerders aan ondernemingen geleend, en dit aantal blijft groeien. Met de actuele lage rentestanden willen investeerders meer uit hun geld halen door het uit te lenen aan bedrijven.  

    Door rechstreeks en makkelijk aan ondernemingen uit te lenen, kunnen investeerders stabiele en aantrekkelijke rendementen behalen terwijl zij de ruggengraat van de economie ondersteunen.

    Deze investeringsklasse is niet nieuw; traditionele instellingen hebben jarenlang ondernemingen gefinancierd. Wat wel nieuw is dat wij deze klasse openstellen voor particuliere investeerders. Daarnaast leveren deze investeringen meer dan alleen een aantrekkelijk rendement op, ze kunnen namelijk een verschil maken voor veel hardwerkende ondernemers.

    4. Beleggen of investeren is nooit zonder risico’s, waar moeten investeerders op letten en waarom is diversificatie zo belangrijk?

     Dit is voor ons een heel belangrijk onderwerp. Stel, je leent € 10.000 uit aan slechts één bedrijf. Wanneer dit bedrijf niet meer in staat is haar lening terug te betalen, maak je kans op verlies van een (groot) deel van je investering.

     Daarom raden wij investeerders altijd aan om risico’s te spreiden door middel van diversificatie, over verschillende risicoklassen, looptijden of diverse sectoren.

     Risicowaarschuwingen spelen daarbij een belangrijke rol om te zorgen dat de investeerder uiteindelijk een zo aantrekkelijk rendement weet te behalen.

     Ook voor Think ETF’s | VanEck is spreiding cruciaal om risico’s te kunnen beperken en wordt daar veel aan gedaan. Een andere reden waarom wij samen optrekken. 

     5. De markt groeit enorm, maar er liggen nog vele mogelijkheden. Hoe gaat deze markt zich in de toekomst ontwikkelen?

      Als er wordt gekeken naar het financieringsgat voor het MKB in Nederland is er nog veel ruimte voor verdere groei. Ook aan de kant van investeerders liggen er op dit gebied nog vele kansen. In Nederland hebben wij ruim €300 miljard aan spaargeld[2]. Als morgen de inflatie weer toeneemt is dat geen wenselijke situatie.

      Onze rol is daarom investeerders te attenderen op de risico’s en meer duidelijkheid te geven over de mogelijkheden zodat zij zelf de juiste beslissingen kunnen nemen.

      6. Wat hopen jullie uit deze samenwerking te halen en waar moet dit toe leiden?

       Als je gezamenlijk een boodschap uitdraagt, bereik je meer mensen dan wanneer je dat alleen doet.

       Ik denk dat onze investeerders geïnteresseerd zullen zijn in wat Think ETF’s | VanEck te bieden heeft, en andersom. Het belangrijkste is dat we potentiële investeerders attenderen op verschillende proposities –ETF’s of zakelijk leningen- en daar uitleg over geven. En hopelijk gaan ze er daarna ook daadwerkelijk iets mee doen, zodat het een betere situatie voor hun eigen financiële toekomst garandeert.  

       Klik op deze link voor meer informatie over het seminar dat Think ETF's | VanEck en Funding Circle samen geven.