Periodiek onderhoud donderdag 17 april 2014

Van de week moest ik langs de garage voor de jaarlijkse APK-keuring. Nu ben ik een autoliefhebber, maar wel eentje van het soort dat liever rijdt dan sleutelt. Blij dus dat ik het nakijken van mijn auto kan overlaten aan iemand die daarin gespecialiseerd is.

Terwijl ik stond te wachten bij de koffieautomaat van de garage bedacht ik me dat een periodieke ‘keuring’ van een effectenportefeuille voor iedere vermogensbeheerder of adviseur natuurlijk ook een must is. Sommige autobezitters zijn handig en kunnen veel zelf, zoals er ook beleggers zijn die hun portefeuille zelf willen beheren. Maar zoals een automobilist zonder vaste garage dit periodieke onderhoud misschien zou kunnen vergeten, zo loopt een belegger zonder adviseur ook het risico dat zijn portefeuille niet van tijd tot tijd wordt nagelopen. Zo kan het risicoprofiel uit balans geraakt zijn, kunnen aflopende obligaties toe zijn aan vervanging of beslaan flink opgelopen aandelen opeens een te groot deel van de portefeuille.

Aandelen omhoog, obligaties gelijk

In een jaar tijd kan veel gebeuren. Het afgelopen jaar bijvoorbeeld hebben we per saldo gezien dat aandelen fors zijn opgelopen terwijl obligaties vrijwel gelijk zijn gebleven. Een mooie gelegenheid dus om beleggers te adviseren wat winst op de aandelen te nemen en de oorspronkelijke verhouding tussen aandelen en obligaties weer in ere te herstellen.

Een ETF die een gelijk gewogen index volgt is een product wat een mooi voorbeeld is van deze werkwijze. Flink opgelopen aandelen worden per saldo verkocht, en achtergebleven aandelen bijgekocht. Zo zag ik dat het aandeel Facebook, wat een flinke spurt gemaakt heeft afgelopen jaar, in een dergelijke gelijk gewogen index mooi afgebouwd is op hoge niveaus.

Bubbelvorming in techsector?

Gezien de huidige turbulentie in de tech- en biotechsector waarschijnlijk geen verkeerd moment. Steeds vaker hoor je geluiden over bubbelvorming in deze sectoren. Facebook is het afgelopen jaar opgelopen van $26 naar $72, en nu weer afgekalfd naar $58. Voor een vermogensbeheerder kan dit nogal wat kopzorgen opleveren, want wat is wijsheid? Adviseren om uit te stappen, en een tweede flinke stijging missen? Of blijven zitten? En de kans lopen dat er nog eens 20% afgaat?

Bij indexbeleggen hoef je je hier gelukkig het hoofd niet over te breken. Net zoals een garagehouder dat doet met een checklist voor zijn APK, volg je gewoon de van tevoren opgestelde regels. En dat is zowel in het geval van een effectenportefeuille, als in het geval van mijn auto, wel zo veilig.

Martijn Rozemuller

Martijn Rozemuller Managing Director