Short en leveraged ETF’s: geen goed idee vrijdag 02 maart 2018

Afgelopen maanden bereikte de AUM van leveraged en inverse ETF's/ETP's een nieuw record. Na vijf jaar groei verwachten beleggers kennelijk een scherpe correctie. In januari stroomde $1.47 miljard naar de ETF’s, waardoor het totale beheerde vermogen nu op $87.3 miljard neerkomt. De overgrote meerderheid van dit vermogen stroomde naar de leveraged ETF’s ($53.8 miljard) en een minderheid ($15.8 miljard) naar inverse ETF’s. Recent ging het goed mis met een aantal inverse ETF’s op volatiliteit (ETF’s die de VIX-index shorten) waarbij ruim $3 miljard in rook op ging. Dat roept vragen op.  Wat zijn het, wat is het motief van beleggers om ze te gebruiken, welke kansen en risico’s zitten eraan vast en is het verstandig voor de gemiddelde belegger in deze producten te beleggen?

Wat zijn het?

Leveraged ETF’s zijn ETF’s met een hefboom. Door die hefboom worden koersuitslagen naar boven en beneden vergroot. Heeft een ETF op de Amerikaanse S&P 500 index een hefboom van 3 en zou de koers met 2% stijgen, dan stijgt de koers van de ETF met <6% (na kosten). Maar let op, omgekeerd geldt hetzelfde principe: daalt de koers met 2%, dan daalt de koers van de ETF ook met >6% (na kosten). Inverse ETF’s bewegen zich in tegengestelde richting van de koers: daalt de koers van de S&P 500 dan stijgt de koers van een inverse ETF. Er zijn veel verschillende soorten inverse en leveraged (en combinaties daarvan) ETF's op veel verschillende indices.

Toepassing: Jomanda spelen op Beursplein 5

Er zijn twee belangrijke toepassingen voor deze categorie ETF’s. Sommige beleggers gebruiken de bear ETF’s, zoals ze ook genoemd worden, om hun portefeuille te beschermen tegen eventuele koersdalingen. Doordat de ETF’s in tegenovergestelde richting van de benchmark bewegen, kunnen ze prijsdalingen (deels) opvangen. Daarnaast gebruiken sommige beleggers de ETF’s om te profiteren van koersdalingen en/of stijgingen, soms dus met een hefboom. Het zogenaamde shorten met deze ETF kan soms goedkoper zijn dan ‘gewoon’ shorten, omdat er geen margin op een beleggingsrekening hoeft te worden aangehouden. De hefboom maakt vervolgens dat de winst of het verlies explosiever kan oplopen.

Pas op!

Toch lees je overal dat deze ETF’s vooral geschikt zijn voor daghandelaren en zeer ervaren beleggers. Dat heeft te maken met het onderhoud van de ETF’s. Om dicht bij de index te blijven worden dergelijke ETF’s vaak dagelijks geherbalanceerd en dat brengt risico’s met zich mee. Hierdoor kun je namelijk op een dag van een prijsstijging of daling zoveel verliezen dat je een dergelijk verlies niet meer goed kunt maken. Daarnaast zijn leveraged/ short en short ETF’s duur (gemiddeld ca. 1%). U kunt zich voorstellen dat een hefboom een dergelijke situatie zou verergeren. Dit zijn dus duidelijk geen producten voor lange termijn beleggers.

Ik zou het niet doen

Niemand weet precies hoe koersen zullen verlopen, ook ik niet. Toen de Ahold boekhoudfraude aan het licht kwam, werkte ik als marketmaker voor Optiver. Ik werd totaal verrast, ondanks het feit dat ik de modernste systemen tot mijn beschikking had waarmee ik Ahold full-time volgde -ik dacht alles over Ahold te weten. De opgelopen short posities in de short en  short leveraged ETF’s geven aan dat een groep beleggers verwacht dat koersen om welke reden dan ook zullen dalen, maar weten doen ze dat niet. Beleggingsinstrumenten zoals de inverse/ leveraged ETF zijn enkel geschikt voor de zeer korte termijn. Maar succesvol voorspellingen doen op de korte termijn, zo toonde Malkiel in 'A Random Walk down Wallstreet' aan, is vooral gebaseerd op geluk. De geschiedenis wijst uit dat beleggen voor de langere termijn met een opwaartse oriëntatie (long gaan) meer oplevert en minder risicovol is. Met uitzondering van zeer ervaren en zeer liquide daghandelaren (en eigenlijk zelfs voor hen) raden wij dergelijke producten sterk af. 

Simpel en succesvol beleggen? Kijk eens op onze academy pagina’s.