Wereldaandelen en obligaties first, Nederlandse aandelen second vrijdag 31 maart 2017

In het hilarische promotiefilmpje van Lubach concludeert hij: ‘America first, but Netherlands second’. Het filmpje ging de wereld over en ik zou er als belegger spontaan Nederlandse aandelen van gaan kopen. Bezien vanuit het perspectief van de optimale portefeuille, is dit eigenlijk niet eens zo’n slecht idee. Nadat u een kernportefeuille heeft aangelegd van wereldaandelen, vastgoed en obligaties heeft u nog ruimte voor een aantal accenten of satellieten. Met zo’n satelliet legt u een accent op een bepaald land, thema of een bepaalde sector die u als veelbelovend ziet. Naast het geweldige filmpje van Lubach geef ik u daarom drie redenen om ETF’s op Nederlandse aandelen als satelliet op te nemen in uw portefeuille.     

1.       De Nederlandse economie is relatief stabiel

De AEX en de AMX zijn sinds de crisis van 2009 goed hersteld. Afgezien van een aantal uitglijders binnen de financiële sector en Imtech zijn er sindsdien geen noemenswaarde incidenten geweest. Dat komt o.a. door de kracht van de Nederlandse economie. Nederlandse bedrijven zijn over het algemeen sterk, profiteren snel van een herstellende wereldeconomie en behoren tot de innovatiefste van de wereld. Wat ook helpt is de bescherming van de overheid die vooral de grote bedrijven (vaak aangeduide als kroonjuwelen van de Nederlandse economie) genieten. Dit geldt niet alleen voor bescherming tegen overnames vanuit het buitenland, maar ook (in bepaalde gevallen) tegen faillissementen. Het gevolg is dat het verloop van de index relatief gelijkmatig is, wat wel zo prettig is.

2.       Fort-AEX kwetsbaarheden: overnamekandidaten kunnen een premie opleveren

Lang werd de AEX ook wel aangeduid als ‘Fort AEX’, verwijzend naar bescherming die kroonjuwelen kregen. U hoeft maar te denken aan de staatssteun-gevallen, de bescherming die KPN genoot tegen de Mexicaanse miljardair Carlos Slim of recentelijk Unilever tegen de Amerikaanse overnamepogingen van Heinz. De Nederlandse overheid verliest niet graag de controle en daarom lijken Nederlandse bedrijven moeilijk over te nemen door buitenlandse partijen.

Dat is misschien prettig voor de stabiliteit, maar niet altijd leuk voor de aandeelhouders. In de koers van bedrijven die ten prooi lijken te vallen aan een overname wordt namelijk dikwijls een premie berekend. Dat werkt zo. Als een bedrijf een overname wil doen, zal het de aandeelhouders moeten overtuigen. Een efficiënte manier om dit te doen is door te bieden op de aandelen. Jagende bedrijven bieden vaak hoger dan de laatste beurskoers en dan eventuele concurrenten (denk even aan de strijd over de aandelen van de Telegraaf Media Groep) en hopen zo aandeelhouders over de streep te trekken. Normaal gesproken is dat bij Nederlandse bedrijven uit de AEX niet het geval, maar er zijn tekenen dat dit staat te veranderen. De recente geschiedenis toonde aan dat bedrijven als Akzo en Unilever niet per definitie uit buitenlandse handen kunnen blijven. Bij aanhoudende speculaties en een taaie bieder kan de belegger daarvan profiteren.

3.       Nederlandse aandelen betalen vaak een mooi dividend

Dividend is een belangrijke factor in het behalen van rendement en daarom is het kopen van aandelen die een goed dividend betalen interessant. De fondsen van de AEX behoren dan tot de betere keuzes. Zo keerde de Think AEX UCITS ETF het afgelopen jaar zo’n 3% dividend uit.

Nog een tip

Als u belegt in Nederlandse aandelen let u dan goed op de kosten. De meest efficiënte manier om exposure te krijgen op een index is middels een ETF. Zorg er daarbij voor dat u de laagste prijs betaalt en dat u geen dividendlek (klik hier voor een uitleg over dividendlekkage) heeft.